Nio av tio skogsbränder orsakas av människor

Publicerad: 2019-04-26

Länsförsäkringar rapporterar att forskning visar att så många som nio av tio skogsbränder orsakas av människor.

Det är forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som har kartlagt orsaken till skogsbränder. Bland de brandorsaker som rapporteras finns maskinarbete, lägereldar och grillning, glas som slängts i naturen och slarviga rökare som askar eller slänger fimpar.

Enligt Länsförsäkringar är det fortsatt stor risk för bränder på grund av att det är väldigt torrt i stora delar av landet, vilket ligger till grund för att årets första skogsbränder nu inträffar så tidigt som i april.

– Förutom risken att orsaka skogsbrand är det flera hus och byggnader som brinner ner varje år på grund av eldning av gräs och trädgårdsavfall. Nu när det är så torrt är riskerna så stora att det är bättre att avstå och att köra trädgårdsresterna till en återvinningscentral. Det är dessutom klimatsmart då avfallet kan bli biobränsle, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Enligt Länsförsäkringar tyder skogsbränderna hittills på att det är mänskligt slarv som är orsaken, med tanke på att det inte har åskat.

– Med de risker som finns ska du vara väldigt försiktig med all eldning och det finns inga som helst skäl att elda gammalt gräs, det blir grönt i alla fall. Gnistor kan sprida sig 70—100 meter och tända eld på både marker och byggnader, säger Johan Litsmark.

 

 

Källa: SAK OCH LIV/ 25 aprill 2019