Rattsurfandet ökar i Sverige trots den nya lagstiftningen

Publicerad: 2019-04-17

Den 1 februari 2018 infördes totalt förbud mot att hålla en mobiltelefon i handen vid körning. Men den nya lagen har hittills inte påverkat rattsurfandet i Sverige — tvärtom har andelen personer som säger sig tala i mobil under färd ökat. Även andelen personer som sms:ar samtidigt som de kör bil har gått upp.

Lagändringen den 1 februari innebär att det är förbjudet att sms:a, surfa på nätet och att prata i telefon utan handsfree, samtidigt som man kör bil.

Men undersökningen från If visar att 30 procent av bilförarna ibland pratar med mobilen i handen medan de kör. Undersökningen visar också att mer än var tredje bilförare gps-navigerar, nästan en av fyra sms:ar och lika många väljer musik på sin mobil under körning.

När motsvarande undersökning gjordes för två år sedan svarade färre – 24 procent av förarna – att de pratar med mobilen i handen under färd. Ungefär lika många, 23 procent, uppgav att de ibland gps-navigerar. Endast var tionde svarade att de skickar sms bakom ratten.

– Det är allvarligt att så många har fokus på mobilen medan de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt skriva meddelanden eller titta på film, då utsätter man både sig själv och andra för livsfara, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If, i en kommentar.

Undersökningen visar också att många förare är osäkra på vad den nya lagen innebär. Var sjätte känner inte till att förbudet innebär att man inte får sms:a, var femte tror inte att förbudet innefattar att man inte får titta på film under körning. En av fem tror att man inte får prata i mobilen över huvud taget medan man kör.

– Den som vill hålla sig på rätt sida om lagen och undvika olyckor bör hålla händerna på ratten och koncentrera sig på vägen istället för mobilen. Om du måste kolla upp något, använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen. Ställ in adresser och liknande i förväg eller ta hjälp av en medpassagerare, säger Caroline Starck.

Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av If. Under perioden 21-31 mars 2019 genomfördes 3 510 intervjuer via internet. Av dessa kör 2 879 personer bil och svarade på frågan om mobilanvändning bakom ratten.

Källa: SAK OCH LIV/ 17 aprill 2019