Cyberattacker kostar företag miljontals kronor

Publicerad: 2018-02-26

Mer än hälften (53 procent) av alla företag som drabbats av dataintrång eller cyberattacker under 2017 rapporterar ekonomiska totalkostnader på 3,9 miljoner kronor eller mer.
Samtidigt har antalet skadliga program i omlopp ökat elva gånger i volym sedan januari 2016 och mängden misstänkt skadlig internettrafik tredubblats under samma period. Detta visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som i dag publiceras för elfte året i rad.

”De exakta ekonomiska totalkostnaderna är svåra att generalisera då rapporten undersöker företag från 26 olika länder. Men vad vi kan säga med säkerhet är att IT-säkerhetshoten blir allt mer komplexa och de ekonomiska totalkostnaderna fortsätter stiga när företag förlorar inkomst, affärsmöjligheter och kunder på grund av dataintrång. Åtalet i Malmö tingsrätt förra hösten är ett talande exempel här i Sverige, bara i det fallet beräknas hackarna kommit skyddsvärd information och mer än 40 miljoner kronor från de målsägande företagen”, säger Henrik Bergqvist, Cybersecuritychef på Cisco AB, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att de största säkerhetsutmaningar för företag idag är att skydda mobila enheter (57 procent) och data i det publika molnet (56 procent), samt att skydda sig mot sina anställdas användarbeteenden (56 procent). För att skydda verksamheten ökar användandet av antalet säkerhetslösningar. 41 procent av företagen uppger att de använder sig av 11–50 olika säkerhetslösningar, en ökning med 16 procent sedan 2016. I takt med att antalet säkerhetslösningar blir fler ökar också antalet säkerhetslarm som behöver hanteras och i genomsnitt är det 44 procent av säkerhetslarmen som aldrig ens undersöks.

Budgetbegränsningar (34 procent), kompetensbrist (27 procent) och föråldrade IT-system (27 procent) är de tre största hindren för att förbättra företagens IT-säkerhetsarbete, enligt rapporten.

Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report visar att skadeprogrammen både blir fler och allt mer sofistikerade. Ett växande hot är att allt fler aktörer får tillgång till avancerade skadliga program och ramverk för att genomföra cyberattacker. Till exempel ökar användningen av legitima molntjänster i cyberattacker.
Jonas EngmarkRedaktör Risk & Försäkring

Källa: RISK & FÖRSÄKRING 2018-02-22 11:20 (Nyhetsbrev)