Här är Sveriges mest stulna bilmärken

Publicerad: 2020-11-03

Foto: Trygg-Hansa

 

• Stölderna av bilar första halvåret 2020 ligger på samma nivå som första halvåret 2019 — trots att många menade att corona-pandemin skulle kunna minska bilstölderna. 

 

Volvo, Volkswagen och Audi är de bilmärken som stals mest i Sverige under första halvåret i år, enligt statistik från Larmtjänst som presenteras av Trygg-Hansa. Stölderna ligger på samma nivå som föregående år, trots corona-pandemin. De flesta bilarna förs sannolikt utomlands av internationella stöldligor och Trygg-Hansa uppmanar nu regeringen att göra verklighet av förslaget om utökade befogenheter för tullen.

Statistiken visar att det under första halvåret i år totalt stals 3 434 personbilar i Sverige. Det kan jämföras med första halvåret 2019 då 3 461 personbilar anmäldes stulna. En majoritet av stölderna sker i storstadsregionerna, där flest nya och dyra bilar finns.

– Många förväntade sig att bilstölderna, i likhet med bostadsinbrotten, skulle minska under pandemin. Men stöldligorna som fokuserar på bilstölder har inte slagit av på takten och det är därför hög tid att regeringen utökar tullens befogenheter nu. Det är fortfarande möjligt för kriminella att frakta ut reservdelar eller hela bilar med lastbil från Sverige samtidigt som tullen saknar mandat att stoppa dem, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Trygghetskommissionenm, som initierats av Svensk Försäkring, har uppskattat att mellan 70 och 90 procent av de stulna bilarna och reservdelarna i Sverige förs utomlands av internationella stöldligor.

Under första halvåret i år stöldanmäldes 651 Volvobilar, motsvarande 18,9 procent av alla stulna bilar. På andra plats kommer Volkswagen med 388 stulna bilar och på tredje plats Audi med 322 stycken stulna bilar, motsvarande 11,2 procent respektive 9,3 procent av samtliga bilstölder.

– Att Volvo toppar listan beror inte enbart på att Volvo är ett populärt bilmärke i Sverige. De välorganiserade internationella brottsnätverken vet att det är Sverige de ska söka sig till när de får beställningar av Volvobilar, säger Stefan Brala.

Det ingår i dag inte i Tullverkets uppdrag att leta efter stöldgods som är på väg att lämna Sverige och om tullen ändå hittar stöldgods på väg ut ur landet har de inte rätt att beslagta godset eller gripa misstänkta personer. Hinner inte polisen rycka ut måste tullpersonalen låta stöldgodset och brottslingarna passera ut ur landet.

I en rapport från Tullverket, Polismyndigheten och Kustbevakningen från februari i år föreslås att tullen ska få befogenheter att hålla kvar misstänkt stöldgods. Nyligen riktade riksdagen en uppmaning till regeringen om att den bör se över och återkomma med förslag som förstärker Tullverkets möjligheter att få beslagta och stoppa misstänkt stöldgods från att föras ut ur landet, något finansminister Magdalena Andersson därefter har aviserat kommer att ske.

Källa: 2 november, 2020 Gunnar Loxdal / Trygg Hansa