Skippa mobilen på stranden - fokusera på barnen!

Publicerad: 2019-07-18

Trygg-Hansa har inför badsäsongen ställt samman ett antal tips om hur barn kan bada säkert i sommar. Ett av tipsen är att låta bli mobilen när du badar med barn på stranden.

Tipsen har ställts samman av Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Drunkning är i dag den vanligaste dödsolyckan bland barn 1—6 år, och kan vara svår att upptäcka om man inte är uppmärksam då det ofta går fort och sker i tystnad, varnar hon:

— Din mobiltelefon kan på stranden, precis som i trafiken, vara bland det farligaste som finns för barn då din uppmärksamhet försvinner från barnet till telefonen. Lägg ifrån dig telefonen och håll dig på gripavstånd från ditt barn. Är ditt barn vid vattnet är det där fokus ska vara, säger Alexandra Gahnström i ett pressmeddelande från Trygg-Hansa.

Ett bra sätt att öka barnens vattentrygghet är att låta dem gå på sommarsimskola, påpekar Trygg-Hansa. Flera kommuner erbjuder sommarsimskolor. Dessutom anordnar Svenska Livräddningssällskapet med stöd av Trygg-Hansa över 200 sommarsimskolor runt om i landet.

— Skillnaden mellan att lära sig simma i en uppvärmd pool och i öppet vatten är stor. Öppet vatten är ofta kallt, mörkt och har varierad botten, det är därför viktigt att barnen får möjlighet att lära känna de olika förhållanden som råder i hav och sjö, säger Alexandra Gahnström.

Alexandra Gahnströms tips för en säkrare badsommar för barnen

1. Lägg ifrån dig telefonen! När barnet är i eller i närheten av vatten bör du koncentrera dig på att hålla uppsikt. Det tar inte mer än några förödande sekunder för ett barn att försvinna i ett hav av andra människor. Lägg därför ifrån dig telefonen, läsplattan och andra distraktionsmoment, och fokusera på att ditt barn ska få en så rolig och säker badstund som möjligt.

2. Prata med barnen om att bada säkert! För att undvika nackskador, hjärnskakningar, benbrott och skrubbsår är det bra att lära barnen hur man badar säkrast. Exempelvis ska man inte hoppa eller dyka i okänt vatten, då det är svårt att beräkna hur grunt det är. Man ska inte heller springa på bryggor och bassängkanter, det är lätt att halka och slå sig.

3. Små barn ska alltid vara på gripavstånd! Även om man är i grunt vatten är det svårt för små barn att ställa sig upp om de skulle ramla. Var därför alltid på gripavstånd till ditt barn så att du kan ingripa.

4. Ta det försiktigt i början av sommaren! Sommarens första dopp är härligt, men ofta kallt. När man badar i kallt vatten utsätter man samtidigt sin kropp för en mängd automatiska reaktioner. Vid bad i riktigt kallt vatten får hjärnan impulser från huden vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Den ögonblickliga inandningen när man hoppar i kan vara så stark att den kan leda till att ditt barn ofrivilligt andas in vatten under ytan.

5. Undvik uppblåsbara leksaker! Upplåsbara djur eller madrasser är ofta populära hos barn, men ska ni bada ute på öppet vatten är det dock säkrast att lämna de uppblåsbara leksakerna hemma. De kan lätt flyta bort med barnen eller locka dem ut på djupare vatten än de klarar av.

6. Välj rätt flytväst! Att barn ska ha flytväst på sig på båten är förhoppningsvis en självklarhet för de flesta. Något färre känner till är att små barn och barn som inte kan simma rekommenderas att ha räddningsväst. Räddningsvästen vänder barnet rätt i vattnet och håller huvudet ovanför vattenytan.

7. Låt inte äldre barn passa de yngre! Att upptäcka att någon håller på att drunkna och agera rätt vid en olycka är svårt, även för vuxna. Låt därför inte storasyskon eller andra äldre barn vakta de yngre barnen.

8. Lär dig hjärt-lungräddning och första hjälpen! En extra trygghet kan vara att lära sig hjärt-lungräddning. Om ditt eller någon annans barn råkar ut för en olycka i vattnet kan akut HLR vara helt livsavgörande. Det finns både fysiska kurser och webbkurser i HLR att gå för att lära sig hur man ska agera.

 

Källa: SAK OCH LIV/ TryggHansa 18 juli 2019